Nem találtak bizonyítékot arra, hogy a sófogyasztás kismértékű visszafogása csökkentené a szívbetegségek kialakulása vagy a korai halálozás kockázatát – közölték szerdán megjelent elemzésükben brit kutatók.
A The Cochrane Library elnevezésű nyílt internetes adatbázisban közzétett tanulmányban a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a sóbevitel visszafogása némiképp csökkenti ugyan a vérnyomást, ám ez nem vezetett kisebb halálozási arányhoz vagy a szívbetegségek alacsonyabb kockázatához.
Rod Taylor kutatásvezető, az Exeteri Egyetem munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a kormányok egyre alacsonyabb határértékeket állapítanak meg az egészséges sóbevitelre, és a gyártók igyekeznek termékeikből eltávolítani a sót, szükség lenne az eddiginél nagyobb méretű klinikai próbákra is, hogy megismerjük a sófogyasztás csökkentésének előnyeit és kockázatait.
Az elemzést igen gyorsan számos kritika érte szakemberek részéről. Francesco Cappuccio, a Warwick Egyetem táplálkozási szakértője például meglepően gyenge munkának nevezte, Simon Capewell, a Liverpooli Egyetem epidemiológusa szerint pedig csalódást keltő és nem meggyőző az áttekintés.
(forrás: INDEX)